Šri Lanka: Pidurangala Rock

Zjutraj naju prebudijo čudni kriki opic in ostalih nedefiniranih živalih, čeprav smo v civilizaciji, je okoli nje le džungla s svojimi prebivalci. Na poti iz sobe mi celo pot prekriža neka črna kača dolga 2 metra. V tistem momentu iz sebe spustim najhujši krik preživetja, saj sem se je na smrt ustrašila. 
Hitro prileti do mene lastnica in me vpraša:
What is wrong? It was monkey? 
No. Snake. 
Ahh don't wory, snake isn't dangerous. 
hm... i really don't like snakes.

Sigirya je turistični bum in najbolj poznano čudo daleč naokoli, po katerem je znana Šri Lanka. Da si to slavno skalo pobliže ogledamo, nas bo kar lepo udarilo po denarnici, saj je vstopnina za odraslega človeka 28 eur, medtem ko domačini za vzpon na isto skalo plačajo pičlih 300 rupij (2€). Ker nisva ravno neka zgodovinska navdušenca tokrat Sigiryo ispustiva in se odpraviva na sosednji hrib Pidurangala Rock. 

Vstopnina za Pidurangalo je prijaznih 500 rup po osebi. Do nje vodi pot po levi strani Sigirye, do začetka vzpona je iz centra mesta slabe 4 kilometre. Midva se sicer do vznožja skale odpraviva peš, vendar odločitev kar malce obžalujeva, saj bi si bilo lažje sposoditi kolo ali pa se peljati s tuk tukom. Sicer pot še zdaleč ni naporna, vendar se vse skupaj precej vleče, kljub zgodnji uri je vročina že sedaj neznosna. Kakšen liter vode je priporočljivo imeti s seboj, saj je na poti ni nikjer možno kupiti. Govorim iz lastnih izkušenj, ker sva se frajerja na pot odpravila z manj kot litrom vode. Med potjo srečava kar nekaj opic, ki si ena drugi obirajo bolhe ali pa zganjajo raznorazne vragolije in tisto meni ne ravno najbolj ljubo, tiste tavelike kuščarje, ki se imenujejo indijski pasasti varani. Eden je sigurno imel več kot en meter.


Pri vznožju hriba kupiva karti, nakar me prodajalec opozori, da moram imeti zakrita ramena in noge, ker je to sveta zemlja. Seveda tega nisem vedela, definitivno pa sem vedela, da so kratke hlače in majica za ta dan obvezna, ker je bilo že navsezgodaj abnormalno vroče. Prijazen stric mi posodi neke vrste sarong, ki si ga moram ob vznožju nadeti.
Moja nova pohodna oprava :)
Za vzpon naj bi po njihovih informacijah potrebovala uro in pol, meni kot ne nekemu prevelikemu ljubitelju hribov, povrhu še brez kondicije v tej vročini, kaj kmalu vse pade dol. Realen čas z normalnim tempom je 30 minut. Pot večino časa poteka po stopnicah v prijetni senci dreves. Na pot se podava mimo ostankov samostana, kjer se začnejo stopnice po katerih se vzpenjava do previsa skale. Kmalu se pot zravna in pred nama se pod skalnim previsom pojavijo ostanki starodavnega gozdnega budističnega samostana, kjer vidiva  ležečo budo in manjši ribnik, notri pa ne boste verjeli zlate ribice. Da prideva čisto na vrh skale se sprva parkrat 'izgubiva', ker označbe kažejo na vse možne strani, na koncu pa celo morava preplezati kar nekaj skal, da prideva na sam vrh. Končno se nama na vrhu odpre čudovit razgled na bližnjo Sigiryo in njeno okolico. Zaradi mojega bentenja nad vročino in vsemi komaj preplezanimi skalami, naju moja nejevolja izda od kod sva, zato se po prvem hello z dvema puncama, začnemo pogovarjati kar po slovensko.
Pidurangalo res priporočava saj je dosti bolj prijazna za denarnico kot soseda Sigiriya, ponudi nam pa tisto najbolj bistveno - sam pogled na Sigiryo.

Medtem ko se vrneva, hitro dvigneva nahrbtnika in se z avtobusom preko Dambulle odpraviva do Kandya. Vožnja je kot običajno zelo počasna, ustavljamo se pa na vsakih nekaj sto metrov. Po nekaj urni vožnji le prispemo v Kandy, kjer se takoj podava na lov za prenočiščem, katerega si poiščeva nekje ob jezeru Bogambara. Tista ok so že zasedena, nekatera so absolutno predraga, nekatera smešno poceni, izgled teh pa ceni primeren. Vendar kdor išče ta najde. Nastanjena sva v Lake Inn, kjer sva za neko normalno ceno dobila precej čisto in lepo sobo z balkonom. Prenočišče v Kandyu je najbolje poiskati nekje ob jezeru, saj je do mesta in avtobusne nekje 15 minut hoje, tako da so vse stvari več ali manj pri roki.

Pidurangala 1000 rup
Soba 2000 rup
Bus Sigirya - Dambulla 80 rup
Bus Dambulla - Kandy 190 rup
Kosilo 430 rup
Večerja 350 rup

Drugi osamelec Sigirya
Na Pidurangali je polno opic, ki se ljudi sploh ne bojijo
 












Šri Lanka: Pidurangala Rock Šri Lanka: Pidurangala Rock Reviewed by Unknown on 07:44:00 Rating: 5

2 komentarja:

  1. prima.
    uni kuščarji so indijski pasasti varani, predpasnik je pa sarong :)
    drugače pa prima izlet. samo vode ni nikoli dovolj, se strinjam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za informacijo :) Tale Pidurangala je čist huda, samo bo v parih letih isti boom kot pa Sigirya po moje :)

    OdgovoriIzbriši

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.