Šri Lanka: Kontinentalna prestolnica Kandy

Precej zgodaj naju zbudi glasno krokanje in precej zmedena se odpravim na balkon preverit kaj zavraga spušča takšen zvok. Ravno v višini najinega balkona nekaj metrov stran stoji električni drog, na njem pa vsaj 50 vran, ki so na Šri Lanki kar pogoste in v ceduru izvajajo svoj oglušujoči koncert. Neklasična budnica je naredila svoje, zato se kmalu vstaneva in narediva načrt kaj si bova danes ogledala.

Kandy je nekakšna kontinentalna prestolnica Šri Lanke, ki leži na 465 metrih nadmorske višine. Leži ob jezeru Bogambara, včasih pa se je mesto imenovalo Senkadagala. Glede na to, da je Kandy drugo največje mesto ima resnično dobre avtobusne in železniške povezave v druge kraje.
V Kandyu se splača ostati vsaj dva dni, saj mesto resnično ponuja veliko zanimivih stvari za različne okuse. Če smo ljubitelji zgodovine, ne gre brez obiska Sri Dalada Maligawa, ki je najpomembnejši budistični tempelj, kjer je že vedno shranjen budin zob. Tempelj se ponaša tudi z lepimi stenskimi poslikavami, prislužil pa si je tudi Unesco naziv.

Druga največja znamenitost mesta je botanični vrt Peradenia oz. Royal Gardens, za katerega se odločiva, da ga tudi obiščeva. Botanični vrt Peradenia se nahaja nekaj kilometrov iz Kandya.V Botaničnem vrtu najdemo preko 4000 različnih dreves, začimb, rastlin, rož, orhidej... Letno ga obišče več kot 2mio oseb, razprostira se na več kot 60ha, v njem se celo nahaja drevo, ki ga je posadil sam Tito. Najbolj znano drevo v njem je Javanski Figovec, ki se ponaša z največjo krošnjo na svetu. Za vstopnino odštejeva 600 rup (4 €) po osebi.

Kandy je poznan tudi po tradicionalnih plesih, kateri zahtevajo kar nekaj gibčnosti, plesalci so oblečeni v pisana oblačila, plešejo pa na spremljavo bobnov. Med plesom si nadanejo njihove tradicionalne maske, ki sva jih videla tudi kot okras po hišah. Moja radovednost mi ni dala mira, zato izbrskam tudi njihov pomen. Maske se uporabljajo pri verskih obredih, saj naj bi z njimi ščitili ljudi. Poznajo štiri različne maske, ki služijo vsaka svojemu namenu. Največkrat sva opazila podobo pava (srečno življenje), kobre (zaščita), ognja (energija) in več kač (zdravje).
Kandy je kot naročen za ogled in stik s sloni, saj se v njegovi neposredni bližini nahajata dve slonji sirotišnici Pinnawella, ki je večja, v njej je kar 80 slonov in manja Milenium Elephant fundation. ki je precej manjša in manj poznana od prve, v svoji oskrbi imajo osem slonov. Za ogledo slonov se nisva odločila, saj sva mnenja, da so te organizacije izgubile svoj pomen in da se vse skupaj izvaja zaradi nas turistov. Po eni strani je to za naju mučenje, saj sloni ne sodijo v okove in debele verige, saj je kot sem že omenila namenjeno za turiste in ne neki dejanski pomoči slonom. 

V Kandyu se nahaja še ena zanimiva in poučna, predvsem pa brezplačna stvar - obisk tovarne čaja, kjer razložijo potek obiranja čaja in njegove priprave.

Skratka med vsemi znamenitostmi, ki jih Kandy ponuja, se odločiva, da obiščeva Botanični vrt Peradenia, ki se nahaja nekaj kilometrov iz mesta, do tja pa prideva z avtobusom št. 51. Po prihodu kupiva karti ter se sprehodiva skozi rastlinjak, kjer imajo najrazličnejše vrste orhidej. Sprehodiva se tudi med nasadom palm, ogromnimi bambusi, fikusi, skratka najrazličnejšimi drevesi iz celega sveta. Največje presenečenje v parku so nedvomno opice, ki so tako radovedne, da pridejo čisto do fotoaparata in gledajo v objektiv kaj je notri.


Po ogledu botaničnega vrta se vrneva nazaj v mesto, poiščeva nekaj za pod zob. Ker sva malce naveličana riža se tokrat odpraviva v Burger King, ki se nahaja v centru mesta v nakupovalnem centru. Odločiva se da se zvečer sprehodiva skozi mesto,  čeprav je še kar nekaj zanimivosti v mestu kot je treking, tržnica, predstave tradicionalnih plesov, buda na hribu Baharavakanda itd.

Zvečer se odpraviva še nekaj pojesti, ko naju pot vodi čez promenado ob jezeru, kjer v daljavi zagledam manjšo opico na vrvici, v lastnikovi roki pa nekakšno piščal. V istem momentu vidim  na tleh košaro, katero stric odpira in hitro se mi posveti, kaj se skriva notri - kobra. V hipoma mi zastane korak in istem momentu otrpnem na mestu, vse moje kocine pa navpično pokonci. Kaj pa zdaj? Klemen me miže skoraj zvleče mimo, ker tega prizora pa res nebi rada videla. Kasneje ko se vračava, narediva nedvomno manjši obhod.

Nočitev 2750 rup
Botanični vrt 2200 rup
Burger King 1000 rup
Prevoz Kandy - Peradenia 90 rup
Večerja 350 rup

Eden izmed razlogov, da se vrneva v mesto je tudi, ta da morava zamenjati denar, menjalnice pa že prejšnji večer nisva našla. Kasneje ugotoviva, da sva dejansko ves čas hodila mimo. Menjalnica je ubistvu bankomat, ki je namenjen izključno menjanju denarja ( € in $), v njega lahko največ položimo 200 eur in ta nam jih zamenja. 

Med pohajkovanjem po Kandyu med drugim najdeva tudi malo večjo trgovino, kjer želiva kupiti nekaj sadja oz. jabolk. Cena teh se mi zdi nadvse ugodna, zato vzamem kar nekaj jabolk. K sreči ceno še enkrat preverim in vidim, da je cena za 100g in ne 1000g kot sem sprva mislila. Hja ni povsod Evropska logika, da se vse obračuna na kilo. Vseeno vzameva štiri jabolka, za katere odštejeva slaba 2 eura. Kila grozdja je skoraj 5 eurov. Sadje sploh kar je uvoženo je precej drago.





Ne glede, da sem ju slikala od daleč, sem vzbudila njeno pozornost, da se je nasmehnila :)

Drevo polno netopirjev
Ogromni netopirji

 
 


Javan figg tree
Ogromen bambus

Družina, ki je pristopila do mene in se želela slikati zraven :)















Šri Lanka: Kontinentalna prestolnica Kandy Šri Lanka: Kontinentalna prestolnica Kandy Reviewed by Unknown on 14:01:00 Rating: 5

Ni komentarjev:

Lucija Pusovnik. Zagotavlja Blogger.